General Med

Distribuitor autorizat 3M™ Medical Romania


Glossar de termeni si expresii medicale

Accidentarile osului

Acest termen cuprinde orice accidentare care afecteaza structura osului, cum ar fi un accident sau rezultatul unui impact puternic.

Afectiune patelara

Afectiunile patelare apar atunci cand patela se deplaseaza in timpul intinderii genunchiului. In majoritatea cazurilor, patela se deplaseaza cu mult in afara piciorului iar la unele persoane in interiorul sau.

Afectiuni ale cartilajului

Uzarea si afectarea cartilajului unei incheieturi poate cauza osteoartrita.

Articulatia gleznei

Un termen comun care se refera la partea de sus a gleznei. Trei oase formeaza impreuna portiunea de sus a incheieturii gleznei. Oasele de la exterior si interior (tibia si fibula) formeaza ceea ce se numeste arcul gleznei, o structura pe care se sprijina talusul.

Artrita

Exista mai multe tipuri de artrita, incluzand osteoartrita, reumatoida si guta. Cuvantul "atrita" inseamna "incheieturi inflamate". Inflamarea este una dintre reactiile naturale ale organismului la boala sau accidentare si poate genera transpiratie, durere si incordare locala.

Artrita: Dieta alimentara
Artrita: 10 exercitii fizice de baza
Mentine-te activ: Excercitii fizice de baza

Artroscopia

Procesul prin care artroscopul este utilizat pentru examinarea si interventia chirurgicala simultana in interiorul osului.

Calcaneu

Osul calcaiului actioneaza ca punct de atasament pentru bolta piciorului.

Cap radial

Situat la capatul proximitatii radiusului, capul radial este sustinut de ulna si ligamentul anular care permite bratului sa se roteasca in ambele directii.

Capul genunchiului

Actioneaza in vederea intinderii muschilor anteriori ai genunchiului prin unirea genunchiului de os in momentul in care genunchiul este indreptat.

Cartilaj

Un tesut care contine intr-o proportie mare apa, este foarte elastic si actioneaza ca o legatura care acopera suprafetele incheieturilor.

Cavitate articulara

Oasele care formeaza cavitatea articulara sunt invelite intr-un cartilaj care nu este vizibil la radiografie. Ceea ce pare a fi un spatiu gol intre oase poate sugera o faza incipienta a osteoartritei.

Chirurgie minim invaziva

Este o tehnica medicala care are ca efect minimizarea tesuturilor afectate. Procedurile cu invazii minime sunt realizate cu incizii minime prin endoscop sau artroscop.

Coloana cervicala

Coloana cervicala este denumirea data celor sapte vertebre localizate intre capul si coloana toracica.

Cord spinal

Cordul spinal este o componenta a sistemului central nervos care ajunge la creier si in partea inferioara a corpului si indeplineste cele mai importante functii transmitand semnale intre creier si corp.

Cotul jucatorului de golf - Epicondilita mediana

Supranumita epicondilita mediana sau afectiunea Cotul jucatorului de golf, aceasta afectiune este mai rar intalnita decat Cotul jucatorului de tenis. Cotul jucatorului de golf afecteaza osul ulnar, care se afla in patea opusa a cotului afectat in cazul Cotului jucatorului de tenis (vezi de asemenea si epicondilita mediana).

Cotul jucatorului de tenis

Cotul jucatorului de tenis reprezinta o inflamatie sau afectiune degenerativa a epicondilitei radiale si apare din cauza supraextensiei ligamentului pe durata unei activitati profesionale sau sportive. Terapia conservativa constituie prima optiune de tratament, cu interventie chirurgicala indicata doar in cazul in care durerea devine constanta (vezi epicondilita laterala).

Cotul tenismenului - Epicondilita laterala

Cotul tenismenului se refera la o afectiune inflamatorie sau degenerativa datorata suprasolicitarii incheieturii. Terapia conservativa constituie prima parte a tratamentului cu interventie chirurgicala indicata numai in cazul in care durerea devine constanta (vezi Epicondilita laterala sau afectiunea Cotul jucatorului de tenis).

Discuri intervertebrale

Discurile intervertebrale reprezinta o structura compusa din fibrocartilagii si care au un centru gelatinos in mijloc. Aceste discuri ofera o legatura elastica intre vertebre, permitand miscarea intre vertebrele individuale si servind atat ca incheieturi cat si ca absorbante ale socurilor coloanei. Mersul cu statura dreapta plaseaza o presiune enorma pe discurile intervertebrale umane.

Displazie osoasa

Chirurgie osoasa performata asupra unuia dintre oase pentru a corecta schimbarile axei incheieturilor.

Edem

Edemul este un termen medical utilizat pentru transpiratia locala. Este un raspuns natural al corpului uman la accidentari sau inflamatii. Edemul poate fi izolat la o zona restransa sau poate afecta intregul organism.

Epicondil lateral

Epicondilul lateral al umarului este o proeminenta mica, curbata putin in exterior si atasata la ligamentul radial colateral a incheieturii cotului (vezi afectiunea Cotul jucatorului de tenis).

Epicondil median

Epicondilul medial al umarului, mai mare si mai proeminent decat epicondilul lateral, este directionat putin inapoi si este atasat de osul ulnar al cotului (vezi afectiunea Cotul jucatorului de golf).

Epicondilita laterala

Epicondilita laterala a umarului este o proeminenta mica, curbata putin in exterior si atasata la ligamentul radial colateral a incheieturii cotului. (vezi afectiunea Cotul jucatorului de tenis).

Epicondilita mediana

Epicondilita mediana este o afectiune a umarului, mai mare si mai proeminenta decat epicondilita laterala si este directionata putin inapoi; este atasata ligamentului ulnar colateral al cotului (vezi afectiunea Cotul jucatorului de golf).

Fasciita plantara

Fasciita plantara este cea mai frecventa cauza a durerii la nivelul calcaiului, fiind cunoscuta si sub denumirea de 'picior dureros'. Tesutul care formeaza arcul piciorului (fascia plantara) conecteaza osul calcaiului cu degetele de la picioare. In cazul unui efort sustinut, fascia plantara devine mai fragila si se inflameaza. Acest lucru va determina aparitia durerilor in timpul mersului in zona calcaiului sau in partea de jos a piciorului.

Fibrocartilaj intervertebral

Fibrocartilajele intervertebrale sau discurile intervertebrale sunt structuri de forma unui inel compuse din fibrocartilagii si care au centrul gelatinos. Aceste discuri functioneaza ca o legatura intre vertebre, permitand in acelasi timp miscarea intre vertebrele individuale si avand dublu rol: de legatura si absorbtie a socurilor coloanei vertebrale. Mersul cu statura dreapta exercita o forta enorma pe discurile intervertebrale umane.

Fibula

Fibula si tibia formeaza impreuna platoul partii de jos a piciorului. Partea de jos a fibulei formeaza glezna exterioara.

Fizioterapie sau fiziologie

Exprima un termen general sub umbrela caruia intra tratamente de reabilitare precum: terapia activa, terapia pasiva, drenajul limfatic, masajul, balneoterapia si toate formele de terapie prin miscare.

Fluierul piciorului (Tibia)

Tibia si fibula formeaza axul piciorului. Capatul inferior al tibiei formeaza glezna interioara.

Fractura

In termeni medicali, fractura desemneaza un os rupt.

Fractura de os

In termeni medicali, fractura osoasa denota ruptura osului cauzata de factori externi, cum ar fi caderea pe brat, de exemplu.

Fractura de navicular

Osul scafoid sau osul navicular este osul carpal localizat in zona radiala a incheieturii mainii. Aceasta fractura apare frecvent la caderea pe mana, cand fracturile necesita imobilizarea in gips pe o perioada de 12 luni.

Fractura osului radial

O ruptura a osului radius a incheieturii mainii, in general datorata unei cazaturi.

Fractura scafoida

Osul scafoid este osul carpian localizat in partea radiala a incheieturii mainii. In mod frecvent, aceasta fractura apare atunci cand un individ cade pe mana. Fracturile osului scafoid necesita imobilizare in gips de pana la 12 luni.

Hematom

Hematomul apare in cazul unui tesut afectat (din cauza unei interventii chirurgicale sau a unui accident), cauzand inundarea cu sange a zonei care inconjoara tesutul moale a cavitatii articulare. Pentru prevenirea extinderii hematomului, masurile de prim ajutor trebuie sa includa racirea zonei, aplicarea presiunii usoare si ridicarea membrului afectat.

Hernie de disc

Hernia de disc survine atunci cand materialul din interiorul discului patrunde in afara lui. Acest lucru poate cauza iritarea zonei si presiune asupra discului.

Imagistica cu rezonanta magnetica (RMN)

RMN-ul este ideal pentru diagnosticarea afectiunilor si schimbarilor la nivelul tesuturilor moi (cum ar fi accidentarile ligamentelor incrucisate ale genunchiului) si ale discurilor intervertebrale si, spre deosebire de radiografii, nu expune pacientii la radiatii.

Invelisul tendonului

Invelisul tendonului este un tesut care contine in cea mai mare proportie fluid si inconjoara tendonul. Are rol protector si face posibila plierea tendonului.

Lichid sinovial

Produs de membrana inelului capsulei articulare (sinovia), lichidul sinovial inconjoara cartilajul si actioneaza ca un lubrifiant pentru a reduce impactul frecarii ligamentului.

Ligament sacroiliac

Acest ligament face legatura intre coloana vertebrala si fiecare parte a pelvisului. Ligamentul sacroiliac sustine greutatea si stresul torsului, ceea ce il face susceptibil la accidentari.

Ligamente colaterale

Stabilizeaza genunchiul pe partea laterala a incheieturilor genunchiului.

Ligamente incrucisate

Desi trebuie facuta distinctia intre ligamentele incrucisate anterioare si posterioare, ambele stabilizeaza genunchiul, prevenind platoul tibiei sa alunece dintr-o parte in alta sau din fata in spate.

? Intrebari frecvente...


Ligamente intervertebrale

Fiecare vertebra arc are 4 procese articulare care formeaza ligamentele vertebrale prin conectarea la procesele articulare de deasupra si de dedesubt.

Ligamente laterale

O notiune comuna in termeni medicali care exprima un intreg complex de ligamente ce joaca un rol important in stabilizarea gleznei.

Ligamente mediale colaterale

Stabilizeaza genunchiului pe partea interioara (medială) a incheieturii.

Lombar

Portiunea din coloana vertebrala localizata in partea de jos a spatelui.

Lumbago

Durere in partea de jos a spatelui.

Luxatie

Termenul exprima o accidentare cauzata de intinderea incheieturii si cel mai frecvent apare in zona gleznei si a ligamentelor degetelor. O afectiune rezulta in situatia in care se rasucesc ligamentele. Terapia conservativa-functionala este in general suficienta si de succes.

Membrana sinoviala

Membrana sinoviala reprezinta invelisul interior al capsulei articulare si este responsabila pentru producerea si absorbtia fluidului sinovial.

Menisc

Meniscul este un cartilaj in forma de disc, asemenator literei C, care protejeaza genunchiul. Genunchiul are doua meniscuri, unul pe partea superioara a genunchiului si unul pe cea interioara. Meniscurile mentin piciorul stabil, balansand greutatea corpului pe picioare. Un menisc rupt poate impiedica geniunchiul sa functioneze corect.

Meniscul genunchiului

Meniscul are 2 escrescente, fibrocartilagiile discurilor fiind localizate in cavitatea articulara dintre cele 2 capete femurale si suprafata articulara a tibiei. Actionand ca o conjunctie a cartilajului care inconjoara oasele si incheieturile, aceste discuri servesc ca un absorbant al socurilor prin schimbarea formei si a pozitiei ca raspuns la stresul incheieturilor. Actionand astfel, ajuta la distribuirea presiunii pe o suprafata cat mai mare. Meniscul inconjoara ligamentul femurului si il leaga de suprafata platoului tibiei.

Nerv median

Nervus medianus sau nervul median traverseaza tunelul carpian al incheieturii mainii, inervand degetul mare, aratatorul, degetul mijlociu si degetul inelar al mainii.

Orteza sau suport

Stabilizare externa cu ajutorul dispozitivelor rigide sau semirigide.

Orteze pentru incheieturi

Aceste orteze sunt, in general, realizate din material elastic care se poate adapta pe oricare parte a corpului si exercita o presiune usoara. Prin efectul de prioriceptie, ligamentele pot fi utilizate pentru imbunatatirea controlului motor al ligamentelor.

Osteoartrita

Osteoartritia este cauzata de afectiuni ale ligamentelor si poate rezulta din infectii, postura incorecta sau intindere excesiva a incheieturilor. Daca cartilajul se lasa, la radiografie se va observa o aplatizare a cavitatii articulare.

Osul calcaiului

Osul calcaiului actioneaza ca un punct de legatura intre bolta piciorului si picior.

Platou tibial

Platoul tibial este capatul aplatizat al tibiei, aflat in apropierea torsului. Acesta are doua suprafete articulare - suprafata interioara/ mediala si suprafata exterioara/ laterala, care intra in contact cu femurul. Cele doua ligamente incrucisate sunt atasate de partea de mijloc a platoului tibiei.

Proprioceptia

Acest termen exprima stimularea receptorilor nervosi prin intindere si aplicarea presiunii. Scopul proprioceptiei este de a stimula dinamic raspunsul care serveste la stabilizarea si imbunatatirea controlului motor al incheieturii. Ortezele externe de stabilizare precum fasele elastice si suporturile ortopedice au efect de prioriceptie.

Radiografie

O metoda care utilizeaza radiatie ca mijloc de formare a imaginii corpului uman. In timp ce aceasta tehnica este foarte potrivita pentru examinarea structurii osoase a corpului, tesuturile moi pot fi vazute numai la CT sau RMN.

RMN

Abreviere pentru rezonanta magnetica.

Radius

Radiusul si ulna formeaza incheietura antebratului.

Sciatica lombara

Iritatie dureroasa a nervilor sciatici si tensiunea muschilor spatelui, care radiaza de obicei in zona piciorului.

Semnul 'pictorului' anterior si posterior

Partea de jos a piciorului poate fi impinsa inainte daca ligamentul incrucisat este rupt (cunoscut ca semnul anterior al pictorului) si impins inapoi de ligamentul posterior incrucisat care este rupt (semnul posterior al pictorului).

Sindrom cervicobrahial

Sindromul cervicobrahial (cunoscut si sub denumirea de sindromul cervical) este un termen folosit pentru afectiunile in zona gatului din care durerea radiaza inspre umar si brat.

Sindrom de tunel carpian

(Abreviere: CTS) Afectiune a nervului median al tunelului carpian al incheieturii mainii.

Sindrom vertebral arterial

Sindromul vertebral arterial este o parte a arterei subclaviane care hraneste creierul si traverseaza vertebrele de la stanga la dreapta maduvei coloanei vertebrale. Pacientul poate experimenta stari de ameteala sau tiuit in urechi daca canalul este afectat (ca de exemplu in cazul osteoartritei) si artera vertebrala este blocata.

Sindromul dureros patelofemoral

Denumit si "Genunchiul alergatorului", sindromul dureros patelofemoral reprezinta durerea care apare atunci cand capul genunchiului sufera o afectiune.

Sinoviala

Sinoviala sau membrana sinoviala reprezinta invelisul interior al capsulei articulare si este responsabila pentru producerea si absorbtia fluidului sinovial.

Sistem de ligamente

Sistemul de ligamente defineste intregul complex de ligamente cum ar fi ligamentele laterale, un termen comun care se refera la un sistem format din 3 ligamente individuale care functioneaza ca un intreg.

Spondiloartrita

Este osteoartrita ligamentelor intervertebrale ale coloanei vertebrale.

STC

Sindromul de tunel carpian: Afectarea nervului median este in tunelul carpian al incheieturii mainii.

Tendonita

Tendonita este o inflamatie sau iritatie a tendonului, un ligament subtire care fixeaza osul de muschi. Este cauzata de miscarea repetitiva, cu impact minor in zona afectata, sau de o afectiune majora care a aparut brusc.

Tenosinovita

Este, in cele mai multe cazuri, o inflamatie non-bacteriala a tendonului si/sau a invelisului tendonului.

Terapia cu ultrasunete

Vibratiile sonice genereaza caldura in interiorul corpului. Efectul termic si mecanic al ultrasunetelor imbunatatesc circulatia sanguina locala.

Terapie functionala in faza incipienta

Acest termen descrie o forma moderna de reabilitare urmata dupa accidentare; poate fi realizata cu sau fara interventie chirurgicala. Scopul terapiei functionale este de a mobiliza un ligament accidentat sau o incheietura, si la un punct anume al reabilitarii, de a evita complicatiile ca deteriorarea musculara, tensiunea ligamentelor, tromboza, etc. Ortezele sunt produse utilizate in terapia functionala.

Terapie prin unde de soc

Terapia prin unde de soc a fost folosita initial pentru dezintegrarea pietrelor de la rinichi. In prezent, procedura a fost adaptata si in aplicatii de ortopedie. Procedura implica emisia de pulsuri de energie care imbunatatesc circulatia sanguina si stimuleaza metabolismul, ameliorand in acelasi timp durerea.

Tibia

Os care impreuna cu fibula formeaza axul piciorului. Capatul inferior al tibiei formeaza glezna interioara.

Tomografie axiala computerizata

(Abreviere: CT sau CAT) Aceasta procedura este un instrument util de diagnoza pentru oase si tesuturi, dar nu este la fel de eficienta precum RMN-ul in depistarea tesuturilor moi.

Torticolis

Este supranumit si intinderea muschilor gatului. Simptomele apar ca urmare a afectiunii gatului in locurile unde ligamentele intervertebrale (localizate intre vertebre), discurile, ligamentele, muschii cervicali si radacinile nervoase sunt afectate.

Triada

Triada reprezinta o accidentare a genunchiului care are ca rezultat intinderea ligamentului incrucisat anterior, a meniscului medial si a ligamentului colateral.

Ulna

Os care impreuna cu radiusul formeaza incheietura antebratului.

Umar

Termen medical - Articulatia umarului.

Varice

Varicele sunt vene răsucite, mărite în apropierea suprafeței pielii. Picioarele și gleznele sunt cele mai comune zone in care pot aparea.

Vertebre

Vertebrele sunt structurile osoase ale coloanei vertebrale care sunt conectate impreuna prin discurile intervertebrale pentru a forma ligamentele elastice. Partea posterioara a fiecarei vertebre este formata din arcul vertebral care inconjoara maduva spinala si, impreuna cu alte ligamente vertebrale formeaza canalul spinal.

Zona lombara

Zona lombara consta in 5 vertebre lombare care permit torsiunea, intinderea, aplecarea, miscarea dintr-o parte in alta si rotatia in jurul axului corpului. Numeroase plangeri pot rezulta din numarul de schimbari degenerative ale coloanei. Aceste modificari includ osteoartrita coloanei vertebrale sau afectiuni ale discurilor intervertebrale.


Sursa: 3M™ Romania / Gama Futuro™